Vochtproblemen in Alkmaar?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Vochtbestrijding Alkmaar

Bij vochtproblemen in huis, is professionele vochtbestrijding in Alkmaar een echte aanrader. Een vakman pakt namelijk niet direct de vocht- en schimmelplekken aan, maar juist de directe oorzaak van je problemen. Zo krijgt je huis fatsoenlijk de kans om goed te drogen en verdwijnen alle vochtproblemen! Wil jij ook voorgoed verlost zijn van muffe geurtjes, schimmels en lelijke vochtplekken?

Start gratis offerteaanvraag!

Je komt zo snel mogelijk in contact met maximaal 5 vochtbestrijders in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies zelf het beste aanbod!

Op deze pagina leggen we uit wat vochtbestrijding inhoudt en hoe je vochtproblemen in huis herkent. Je vindt praktische informatie over de verschillende technieken om vocht te bestrijden, handige prijsinformatie en tips voor als je zelf aan de slag wilt!


Vocht in huis bestrijden: wanneer nodig?

Vochtbestrijding in huis is nodig op het moment dat de vochtproblemen zo erg zijn, dat ze zorgen voor schade aan je woning of je gezondheid.

Er zijn verschillende dingen die duiden op een vochtprobleem:

 • Je ramen in huis zijn vaak beslagen.
 • Er hangt een muffe lucht in je huis.
 • De muren voelen vochtig aan.
 • Er ontstaan vocht- en schimmelplekken op de muren of plafonds.
 • Het behang of stucwerk op de muren laat los.
 • Afbladderende verf van kozijnen of vloeren.
 • Rottend hout in huis.
 • Zoutvlekken op muren of plafonds.

Merk jij één van deze problemen in huis, dan is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog en is het belangrijk om een vakman in te schakelen voor vochtbestrijding. Twijfel je nog of je echt vocht in huis moet bestrijden? Een vochtspecialist komt bij je langs voor een vochtmeting en diagnose. Vraag gratis offertes aan voor persoonlijk advies.

Gevolgen teveel vocht in huis

Naast vervelende beschadigingen aan je huis, zorgt vocht in huis ook voor lichamelijke klachten. Naast relatief kleine kwaaltjes tast een te hoge luchtvochtigheid ook je immuunsysteem aan. Je bent gevoeliger voor ziektes en ontstekingen, wat jouw immuunsysteem opnieuw verzwakt. Qua gezondheid kom je door vochtproblemen dus in een neerwaartse spiraal terecht.

Heb je al astma of allergieën, dan maken de vochtproblemen dit erger. Gevolgen zijn een piepende ademhaling, kortademigheid, benauwdheid en hoesten. Bovendien veroorzaakt het chronische ontstekingen waardoor je sneller last hebt van vermoeidheid en hoofdpijn.

Een paar van de vervelende gevolgen zijn:

 • Vochtige muren of plafonds.
 • Vochtplekken en schimmel die je huis aantasten.
 • Loslatende wandafwerking en kromtrekkende vloeren .
 • Vervelende gezondheidsklachten.
 • Meer ongedierte in huis.

Vochtbestrijding expert nodig?

Op zoek naar een goedkope vochtspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van vochtexperts uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op een vochtbestrijding expert!

Wat kost vochtbestrijding?

De oorzaak van je problemen heeft een grote invloed op de kosten van vochtbestrijding in Alkmaar. Je laat schimmel verwijderen vanaf €25,- tot €50,- per m², maar daarnaast is het belangrijk om ook de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Ontstaan de vochtplekken bij jou door vochtdoorslag, dan moet je de buitenmuur waterdicht maken. Dit kan door middel van impregneren, voor €8,- tot €12,- per m² of het plaatsen van nieuwe gevelbekleding. De prijzen hiervoor beginnen vanaf €30,- per m² en lopen op afhankelijk van de keuze voor het materiaal.

Is condensatievocht het probleem, dan is ventileren de beste optie. Dit kun je heel goedkoop laten doen, vanaf €40,-. Wil je meer dan alleen nieuwe ventilatieroosters, dan is een mechanisch ventilatiesysteem een optie. De kosten hiervoor lopen, afhankelijk van het soort systeem, op tot ongeveer €1.500,-.

Naast de oorzaak van het probleem, speelt ook de ernst van de situatie een rol. Je moet namelijk ook je huis van binnen (en soms ook van buiten) opnieuw laten afwerken, wat de totaalprijs verhoogt. Vraag gratis offertes aan voor een precieze prijsindicatie.

Vochtbestrijding: kosten 2024

Type vochtprobleem Bestrijdingsmethode Gemiddelde prijs*
Optrekkend vocht Injecteren Vanaf €100,- per strekkende meter
Onderkappen Vanaf €100,- per strekkende meter
Carebrick €110,- tot €125,- per strekkende meter
Doorslaand vocht Impregneren €8,- tot €12,- per m²
Nieuwe gevelbekleding Vanaf €30,- per m²
Condensatievocht Ventilatie €40,- tot €1.500,-
Vochtige kelder Kelderbekuiping €15,- tot €20,- per m²
Kelderdrainage Vanaf €3.000,-
Schimmel Schimmel verwijderen €25,- tot €50,- per m²

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijs weten voor jouw vochtprobleem? Vraag gratis offertes aan!


Vocht in huis in Alkmaar? Ga voor professionele vochtbestrijding!

Vergelijk meerdere vochtexperts en kies de vakman met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken!


Vochtproblemen Alkmaar: welke oorzaken zijn er?

Geloof het of niet, maar vochtproblemen komen in Alkmaar regelmatig voor. Hoewel veel van de gevolgen van diverse problemen overeenkomen, zoals vochtplekken en schimmelgroei, zijn er meerdere mogelijke oorzaken. Het is dus belangrijk om eerst te achterhalen wat de reden is van te veel vocht in huis!

Hieronder lees je meer over de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen. Twijfel je over de juiste oorzaak? Een vakman stelt altijd eerst een vochtdiagnose en pakt de problemen daarna correct aan. Op zoek naar een vochtspecialist? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!


Optrekkend vocht

Wat is optrekkend vocht? Dit houdt in dat grondwater in aanraking komt met je fundering of ondergrondse muren. Het metselwerk absorbeert dit grondwater, en het trekt zo omhoog in de muur.

Tegenwoordig zit er een waterkering in nieuwe huizen: dit is een waterdichte barrière die het grondvocht tegenhoudt, zodat het bovenste deel van je muur droog is. Als er een probleem is met deze waterkering, of als deze zelfs helemaal ontbreekt, kan het grondwater steeds verder omhoogtrekken.

Aan de binnen en buitenkant ontstaan vochtplekken en je kunt lastkrijgen van een loslatende wandafwerking. Je kunt dit probleem herkennen doordat de vochtplekken allemaal vooral op de onderzijde van de muur zitten. Bovendien komt het voor op binnen- en buitenmuren en krijg je in sommige gevallen ook last van vochtplekken op de gevel. Om optrekkend vocht te bestrijden moet je een waterkering aanbrengen.

Hoe optrekkend vocht bestrijden?

Je kan optrekkend vocht bestrijden door een vochtkering te plaatsen of eventueel te vervangen. Er zijn verschillende technieken waarmee dit mogelijk is.

 • Injecteren: de vakman maakt kleine boorgaten in de muur om een vochtwerende gel in de muur te injecteren. Het voordeel van deze methode is dat de kleine gaten naderhand eenvoudig weer afgewerkt worden en dat je dus geen grote renovatiewerken aan de muur hoeft uit te voeren. De vochtwerende gel zet uit in de muur en vormt zo over de hele breedte een vochtkering. Bij spouwmuren moet dit aan de binnen- en buitenkant van de muur herhaald worden. De kosten beginnen vanaf €100,- per meter.
 • Onderkappen: hierbij plaatst de vakman een fysieke waterkering in de muur. Meter voor meter freest hij een gleuf in de muur waarin hij een kunststof materiaal plaatst. In plaats van frezen kiezen sommige vakmannen er ook wel voor om een rij bakstenen meter voor meter te verwijderen, zo zie je aan de buitenkant niet dat er werkzaamheden plaats hebben gevonden. De kosten beginnen vanaf €100,- per strekkende meter.
 • Carbrick: het Carebrick systeem houdt in dat de vakman keramische kokers in de muur plaatst, op ongeveer 35 centimeter boven de grond. Deze kokers zorgen voor een luchtdoorstroming en verdampingsproces. Het vocht in de muur wordt aangetrokken naar de kokers en dit wordt via de opening naar buiten afgevoerd. Een voordeel is dat je niet de hele muur opnieuw hoeft af te werken. Houd er wel rekening mee dat deze techniek alleen geschikt is voor buitenmuren. Vergelijk gratis offertes voor advies op maat.

vochtbestrijding Alkmaar

Doorslaand vocht

Hoewel de gevolgen van doorslaand vocht in veel opzichten vergelijkbaar zijn als die van optrekkend grondwater, is de oorzaak toch heel anders.

Bij doorslaand vocht absorbeert het metselwerk regenwater dat tegen de gevel aanslaat. Dit gebeurt vaak als het metselwerk na verloop van tijd poreus is geworden of als er beschadigingen in het metselwerk zitten.

Je krijgt last van vochtplekken, schimmel en hebt last van ongedierte dat op het vocht afkomt. Je kunt vochtdoorslag specifiek herkennen doordat er geen logica zit in de locatie van de vochtplekken. Deze ontstaan op verschillende hoogtes van de muur en komen bovendien alleen voor bij buitenmuren.

Welke bestrijdingsmethodes zijn er?

De beste manier om vochtdoorslag te voorkomen, is door de muur waterdicht te maken. Er zijn verschillende methodes die dit mogelijk maken:

 • Impregneren houdt in dat een kleurloos impregneermiddel op de muur wordt aangebracht. Dit beschermt de muur tegen neerslag en vervuiling en zorgt ervoor dat je huis er netjes uitziet. Wel is dit alleen mogelijk op muren die in goede staat verkeren. Beschadigingen en scheuren moeten eerst hersteld worden. Ook raadt de vakman aan de gevel eerst goed te reinigen voordat je het laat impregneren. De kosten liggen rond de €8,- tot €12,- per m².
 • Met nieuwe gevelbekleding bescherm je de muur tegen neerslag, temperatuurwisselingen en verleng je de levensduur. Het voordeel van deze techniek is dat het ook de uitstraling van je huis verbetert. De gevelbekleding wordt vaak gekozen als de gevel al aardig beschadigd of verzwakt is. Je hebt de keuze uit talloze materialen, van crepi tot hout en van kunststof tot metaal! De kosten beginnen rond de €30,- per m², afhankelijk van het materiaal dat je kiest.

Last van vochtproblemen in Alkmaar?

Vergelijk gratis offertes en vind een betaalbare vakman in jouw regio!

Condensatievocht

Condensatievocht is een groot probleem in veel huishoudens. Condensatievocht is namelijk alleen te bestrijden met ventilatie. Bij oudere huizen gaat dit vanzelf, via naden en kieren. Maar hoe meer we bezig zijn met het isoleren van huizen, des te hoger de kans dat de ventilatie in huis niet meer voldoende is. Condens wordt dan niet afgevoerd naar buiten en blijft plakken op je plafonds en muren. Dit zie je bijvoorbeeld goed in een slecht geventileerde badkamer: na het douchen blijven de muren helemaal nat.

De gevolgen zijn vervelende vochtplekken op verschillende muren en plafonds. Het komt vooral in vochtige ruimtes voor, zoals dus de badkamer maar ook de slaapkamer of kelder.

Ventileren is de oplossing

De enige manier om condensatievocht tegen te gaan is ventileren. Dit houdt in dat je de vervuilde lucht in huis vervangt met zuivere of droge lucht.

Dit doe je met ventilatieroosters die 24/7 open staan of met een ventilatiesysteem. De ventilatie unit zuigt lucht aan vanuit je woning en voert dit af naar buiten. De aanzuiging gebeurt via een speciaal buizenstelsel in je woning. De montage van mechanische ventilatie is daarom een grote en vaak dure klus.

Toch is het een goed idee, als je de lucht in huis 24/7 zuiver wilt houden! Het werkt volledig automatisch en slaat ook vanzelf aan wanneer de luchtkwaliteit verslechtert. De ventilatiesystemen gebeuren deels mechanische en deels natuurlijk of juist volledig mechanisch. De kosten voor het verbeteren van de ventilatie in huis liggen rond de €40,- tot €1.500,-. Vergelijk gratis offertes voor een precieze prijsindicatie.


vochtbestrijding Alkmaar

Vochtige kelder

Een veel voorkomend vochtprobleem is een vochtige kelder. Als je de kelder wilt gebruiken als verblijfsruimte of zelfs gewoon als opslagruimte voor oude spullen, eten of voorraad is het belangrijk om dit probleem op te lossen. Doe je dit niet dan kan je eten gaan beschimmelen, beginnen de dozen met oude spullen te rotten en ontstaan er muffe luchtjes in de kelder.

Vocht in de kelder ontstaat vaak door verschillende oorzaken. Soms zijn de keldermuren verzwakt en sijpelt het grondwater gewoon naar binnen. Optrekkend vocht is bovendien een veelvoorkomend probleem en is er door de koudere temperatuur een groter risico op condensatievocht. Voor het bestrijden van vocht in de kelder wordt er daarom veel gebruik gemaakt van verschillende technieken.

Kelderafdichting

In het kort betekent een kelderafdichting niets meer dan het waterdicht maken van je kelder. Dit doe je op verschillende manieren:

 • Kelderbekuiping: met folie of een waterdichte pasta worden de muren en vloer helemaal waterdicht gemaakt. Je kunt de ruimte nu opnieuw afwerken en hebt geen last meer van binnensijpelend vocht door beschadigingen of zwakke plekken. Deze methode kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m².
 • Kelderdrainage: bij overtollig vocht is het belangrijk om het water af te voeren. Kelderdrainage werkt met noppenfolie vol met kleine kanaaltjes die het water bij binnenkomst direct opvangen. Dit wordt weggepompt naar een opvangreservoir en daarna afgevoerd naar de riolering. Er is keuze tussen wand, rand, en vloerdrainge. In veel gevallen wordt het een combinatie van verschillende soorten drainge. De gemiddelde kosten beginnen vanaf €3.000,-.
 • Ventilatie: is condensatievocht het probleem, dan is een goede ventilatie belangrijk. Sluit de kelder aan op een mechanisch ventilatiesysteem of laat extra ventilatieroosters in de muur plaatsen. De kosten hiervoor beginnen vanaf €40,-.
 • Injecteren: als de keldermuren vochtig aanvoelen aan de onderkant, dan komt het grondwater in de muur omhoogtrekken. Dit los je op met een waterkering. Laat de muur injecteren met een vochtwerende gel en voorkom zo dat grondwater nog verder omhoogtrekt. De kosten beginnen vanaf €100,- per lopende meter.

Professionele vochtbestrijding in Alkmaar!

Vind een vakman in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Schimmel in huis Alkmaar: wat te doen?

Schimmel in huis ontstaat vooral in vochtige ruimtes. Microscopisch kleine schimmelsporen komen via open ramen of deuren je huis binnen en nestelen zich op allerlei verschillende oppervlakken. Plafonds, muren en zelfs textiel. Bij een luchtvochtigheid van 60% en een geschikte temperatuur is de kans groot dat er schimmel op het oppervlak ontstaat. Vochtige kamers, zoals de badkamer, vormen dan ook de ideale broedplaats voor schimmels.

Wat te doen bij schimmel?

Vraag jezelf eerst af wat de oorzaak is. Bij condensatievocht weet je dat je beter moet ventileren, maar als de oorzaak vochtdoorslag of opstijgend grondwater is, dan moet er andere vormen van vochtbestrijding aan te pas komen. Gaat het om een eenmalig incident omdat je de ventilatie in de badkamer niet aan hebt laten staan? Dan kun je de schimmel verwijderen.

Zelf schimmel verwijderen?

Het verwijderen van schimmel kan met verschillende materialen. De meest milieuvriendelijke optie, is soda gemengd met water. Gebruik hiervoor 6 gram soda op 1 liter water. Met een harde borstel schrob je daarna de schimmelplekken weg.

Soms is schimmel iets hardnekkiger. In dat geval is bleekwater (250 ml bleek oplossen in één emmer water) een geschikte tweede optie. Laat dit een paar uur intrekken op de vlekken en maak de muur daarna schoon.

Lukt het je niet de schimmel te verwijderen of wil je liever niet in de weer met chemische middelen? Dan is het inschakelen van een vakman het beste idee: je weet zeker dat er ook naar de oorzaak gekeken wordt, zodat de schimmel niet meer terugkeert. De kosten voor het verwijderen van schimmel liggen gemiddeld tussen de €25,- tot €50,- per m².

Let op: het is niet voldoende om alleen de gevolgen van je vochtproblemen aan te pakken. Het verwijderen van schimmel en het schilderen van vochtplekken maakt dat je huis er eventjes netjes uitziet, maar als je de oorzaak niet aanpakt dan keren de problemen in korte tijd weer terug. Laat daarom altijd een professionele vochtdiagnose stellen!

Zelf vocht bestrijden in huis?

Kun je geld besparen door zelf vocht te bestrijden in huis? Vochtbestrijding in huis is zeker mogelijk om zelf uit te voeren, al hangt dit wel af van de oorzaak van je probleem. Is condensatievocht het probleem dan kun je bijvoorbeeld zelf extra ventilatieroosters plaatsen of, als je deze al hebt, ervoor zorgen dat ze echt 24 uur per dag geopend zijn om zo de lucht in huis te verversen.

Een andere optie is injecteren, met de juiste gereedschappen en voldoende kennis is het mogelijk om zelf je muur te injecteren. Het is belangrijk om wel te investeren in een goede boor, zodat je tijdens het boren niet de gevel beschadigt. Bovendien moet je er zeker van zijn dat de vochtwerende gel inderdaad over de hele breedte van de muur verspreid is en zo geen grondwater meer doorlaat.

Toch bespaar je zelf niet heel veel geld door zelf aan de slag te gaan. Zeker niet als je ook nog eens dure apparatuur moet aanschaffen of huren, of wanneer er door een gebrek aan ervaring beschadigingen aan je muur ontstaan. Wil je problemen voorkomen en zeker weten dat de vochtbestrijding in één keer goed gaat: schakel dan een vakman in. Vergelijk gratis offertes.

Voordelen inschakelen vochtspecialist

Twijfel je nog over het inschakelen van een vochtspecialist? Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen voor jou op een rij:

 • Een vakman doet een vochtmeting en stelt een correcte vochtdiagnose. Zo weet je de beste manier om de problemen aan te pekken.
 • Je hoeft zelf geen dure apparatuur of materialen aan te schaffen, omdat de vakman deze zelf meebrengt.
 • Je voorkomt beschadigingen aan je muur of plafond.
 • De werken zijn snel en vakkundig uitgevoerd, en dit bespaart je veel tijd en energie.
 • Veel vochtspecialisten bieden garantie op het afgeleverde werk.

Recente aanvragen

Optrekkend vocht verhelpen in Leeuwarden
Doorslaand vocht bestrijden in Drachten
Kelder waterdicht maken in Sneek
Ventilatie aanbrengen in Heerenveen
Vochtbestrijding in woningen in Harlingen
Vochtige kruipruimte aanpakken in Joure
Binnenmuur injecteren in Wolvega
Buitenmuren impregneren in Leeuwarden
Schimmel verwijderen in Groningen
Impregneren van de gevel in Assen

vochtbestrijding Alkmaar

5 tips bij inschakelen vochtexpert

Als je een vochtspecialist wilt inhuren, dan ga je natuurlijk op zoek naar de beste vakman in jouw regio. Hieronder geven we je een paar tips, voor het kiezen van de vochtexpert die bij je past. Kijk bijvoorbeeld naar keurmerken en neem altijd de garantievoorwaarden door!

 • Tip 1: de regio. Uit welke regio de vochtspecialist komt, heeft betrekking op de prijs. De meeste vochtexperts brengen namelijk voorrijkosten in rekening. Als jij kiest voor een bedrijf uit je eigen regio, dan weet je zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.

  Veel bedrijven brengen zelfs helemaal geen voorrijkosten in rekening binnen een bepaalde straal kilometers.

 • Tip 2: garanties en voorwaarden. Elke vakman stelt zelf zijn of haar voorwaarden op. Het is slim om tijdens het vergelijken van offertes, de voorwaarden ook mee te nemen in je overwegingen. Stel: de ene vochtspecialist heeft een hele scherpe prijs, maar biedt geen garanties aan en heeft hele nadelige voorwaarden.

  Is het dan niet slimmer om te kiezen voor een iets duurdere vochtexpert met juist hele positieve voorwaarden? Vraag jij jezelf af wat je hierin belangrijk vindt en waar je op wilt besparen. Door de voorwaarden en garanties door te nemen, weet je zeker dat je kiest voor een vakman die bij je past.

 • Tip 3: keurmerken en referenties. Een keurmerk maakt het voor jou makkelijker om een vakman te kiezen. Als een expert beschikt over één of zelfs meerdere keurmerken, dan weet je zeker dat hij voldoet aan strenge kwaliteitseisen. De keurmerken hebben elk hun eigen insteek. Zo geeft het VCA- keurmerk aan dat de vakman goed is opgeleid en werkt volgens veilige voorschriften. Vergelijk gratis offertes en vind een expert in de buurt.

  Het SKEV-keurmerk (Stichting Keurmerk Erkende Vochtexperts) geeft weer aan dat vaklui werken met professionele apparatuur en minimaal 3 jaar ervaring hebben. Beschikt het bedrijf niet over een keurmerk? Dan zijn referenties waardevol om te achterhalen of de vakman goede kwaliteit aflevert. Vraag in je omgeving naar ervaringen of zoek online naar referenties van het betreffende bedrijf. Kijk hierbij ook naar hoe eventuele problemen werden afgehandeld.
 • Tip 4: specialisme. Sommige klussen kunnen niet door elke vakman worden uitgevoerd. Het Carebrick systeem werkt bijvoorbeeld alleen als de kokers op de juiste manier geplaatst zijn.

  Als een vakman niet bekend is met dit systeem, dan ben je niet verzekerd van de beste kwaliteit. Het liefst wil je dus een vochtexpert inschakelen met ruime ervaring in de techniek van vochtbestrijding die jij wilt inzetten. Vraag jezelf dus af wat jij graag zou willen doen en of de vakman deze werkzaamheden ook aanbiedt.
 • Tip 5: offertes vergelijken. Met het vergelijken van offertes vind je eenvoudig en snel een vakman die goed bij je past.

  Naast vergelijken op prijs, kun je ook de verschillende voorwaarden, garanties en het aanbod met elkaar vergelijken. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs.

vochtbestrijding Alkmaar

Vocht in huis Alkmaar bestrijden? Bespaar op de kosten!

Vocht in je huis in Alkmaar efficiënt bestrijden? Schakel dan een vakman in! Zonder ervaring is het erg lastig om zelf vast te stellen wat de oorzaak van je vochtprobleem is. Als je dit niet weet, dan kun je het vocht ook niet goed bestrijden. Een expert stelt eerst de juiste vochtdiagnose en maakt daarna een plan van aanpak. Benieuwd welke manier van vochtbestrijding in huis voor jou de juiste is?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geef je problemen aan op het formulier en je ontvangt zo snel mogelijk tot 5 op maat gemaakte offertes. Nu vergelijk je de verschillende vochtexperts en kies je de vakman met het beste aanbod: jij bespaart op deze manier tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien helemaal gratis en je zit nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen