Doorslaand vocht
Een van de meest voorkomende problemen bij een vochtprobleem in huis is zonder twijfel doorslaand vocht. Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat vooral optreedt bij iets oudere huizen of bij huizen die schade hebben opgelopen aan een van de buitenmuren. Het wordt veroorzaakt door de grillen der natuur zoals daar zijn regen, hagel en sneeuw. Deze grillen slaan in op een gevel die geen bescherming meer biedt tegen het vocht waardoor deze in de muur binnen dringt en schade aanbrengt aan zowel buiten- als binnenmuur met alle mogelijke gevolgen vandien. Wat kan doorslaand vocht nu veroorzaken en wat kunt u er tegen doen als u er ooit mee te maken krijgt?
Beschadigde muur als oorzaak doorslaand vocht
Bij een nieuwbouw zou het probleem van doorslaand vocht zich normaal niet mogen voordoen, tenzij uw gevel om een of andere reden zware schade heeft opgelopen. Een nieuwe cementlaag is immers zo opgebouwd dat ze perfect weerstand kan bieden tegen het inslaande vocht van regen, sneeuw of hagel. Bij oudere gebouwen is dit echter een heel ander verhaal. De muren zijn vaak door de tand des tijds aangetast en de bescherming is zo verzwakt of zelfs verdwenen dat vocht vrij spel krijgt. De schade die muren kwetsbaar maken voor doorslaand vocht kan er komen door plantengroei die zich op de voegen heeft vastgezet, door veelvuldig boren in of betimmeren van de muur, door een eventuele botsing of door de jarenlange temperatuurverschillen die voor barsten en scheuren in het voegwerk van de gevel hebben gezorgd.
Een doorslaand vocht muur doeltreffend behandelen
Er zijn in principe drie hoofdmanieren om een doorslaand vocht muur aan te pakken. Allereerst zou u kunnen overwegen om een isolatiesysteem te laten plaatsen aan de buitengevel. Hierbij wordt een isolerende laag aangebracht aan de buitenzijde die de regen gaat afweren. Er zijn verschillende systemen en lagen waaruit gekozen kan worden. Het grote voordeel is dat u de kapotte voegen niet hoeft te herstellen. Nadeel is dan wel dat een extern isolatiesysteem regelmatig onderhoud vereist.
Een tweede manier die misschien wel het vaakst voorkomt, is om doorslaand vocht te vermijden door de muur te impregneren. Ook wel hydrofoberen genoemd. Belangrijk hierbij is dat de gevel eerst wordt hersteld, alvorens de impregnatie plaatsvindt. Bij impregnatie wordt er simpelweg een waterafstotende laag aangebracht die om de 10 à 15 jaar moet vernieuwd worden.
Een derde keuzemogelijkheid is het toepassen van interne isolatie. Een isolatiesysteem aan de binnenzijde van de muur dus. Deze techniek wordt vooral gebruikt om aanwezige vochtproblemen te verbergen. Voor een doeltreffend resultaat dient ook in dit geval impregnatie van de buitenmuur plaats te vinden.
Een doorslaand vocht muur probleem vereist een vakman
Het herstellen van een doorslaand vocht muur is vaak een klus die de hand van een deskundige ter zake vereist. Even zoeken op Internet levert u ongetwijfeld al een heel aantal resultaten op van professionele bedrijven en personen uit uw buurt die u met woord en daad zullen bijstaan. Het voordeel van werken met een specialist is ook dat u in de meeste gevallen een schriftelijke garantie krijgt dat het vochtprobleem zich bijvoorbeeld de eerste 10 jaar niet meer zal voordoen. Is dit wel het geval, we hopen natuurlijk van niet, dan zal de desbetreffende persoon met deze garantie zonder morren en zonder extra vergoeding uw vochtprobleem opnieuw aanpakken.