Kelderdichting

Niets zo onaangenaam en lastig als een kelder die vochtige plekken vertoont en om de vijf tellen onder water staat. De oplossing? Kelderdichting natuurlijk. Het dichten van uw kelder is van cruciaal belang om op een gezonde en onschadelijke manier zaken te bewaren en gebruik te maken van uw kelder. Maar hoe gaat men nu te werk om een kelder te dichten en aan welke zaken moet aandacht besteed worden bij de keuze van methode?

De injectiemethode

Als we de verschillende kelderdichting methodes onder de loep nemen, kunnen we twee verschillende werkmethodes onderscheiden om kelders van vocht te vrijwaren. Voor welke methode uiteindelijk gekozen zal worden, is afhankelijk van het probleem en/of van de situatie. De eerste methode is de zogenaamde injectiemethode. De injectiemethode wordt meestal gebruikt als de kelder met grote lekkages of spuitende lekken te maken krijgt. Men gaat hierbij in de desbetreffende muur op regelmatige afstand gaten boren. Aan de hand van speciale machines wordt in deze gaten een mengsel van twee verschillende vloeistoffen gespoten. Dit mengsel wordt als het ware in de muur geperst en gaat de poriën van de muurbedekking vullen. Komt de mengvloeistof in aanraking met vocht dan ontstaat een soort van gel die een barrière vormt tegen het vocht. De ideale manier om uw muur in de toekomst vochtvrij te houden.

Bestaande woningen

Voor de tweede methode wordt resoluut gekozen als het om een nieuwbouwproject gaat of als een kelder op een aantal plaatsen licht vochtig blijkt te zijn. Het lijkt ons raadzaam om vooral even stil te staan bij het proces dat plaatsvindt bij al bestaande woningen. Bij nieuwe woningen is er geen afbraakwerk vereist, maar zal men enkel het eigenlijke waterdichtingsproces uitvoeren. Bij een bestaande woning die te kampen heeft met lichte vochtproblemen zal men voor een degelijke kelderdichting allereerst de muurbedekking volledig verwijderen. Verf, bepleistering en eventuele tegels moeten plaats maken voor een nieuwe laag. De afbraakwerken van de muurbedekking gebeuren tot op de originele keldermuur.

Daarna wordt de volledige oppervlakte volledig gereinigd en droog gefreesd zodat men vanaf een goede basis kan starten. Op deze zuivere basis wordt vervolgens een vloeistof aangebracht die van oplosbare zouten, onoplosbare zouten gaat maken. Dit mag misschien verwaarloosbaar lijken, maar dit dunne laagje is in werkelijkheid de basis van een degelijke kelderdichting! Op dit dunne laagje wordt een hechtingslaag aangebracht, die naderhand met een dubbele laag micromortel bedekt wordt. En klaar is Kees! Uw muur zal met verve vocht weerstaan en voor een gegarandeerd droge kelder zorgen. De laatste mortellaag kan naar believen worden afgewerkt met bijvoorbeeld tegels, een lekje verf of een andere muurbedekking. Wat u maar wenst!

Kelderdichting nodig? Gratis offertes aanvragen!

Bent u nog steeds in twijfel over welke methode u het best zou gebruiken of hebt u nog een aantal brandende vragen die in bovenstaande tekst niet beantwoord zijn, aarzel dan niet om het advies in te winnen van een plaatselijke specialist of om online naar een deskundige op zoek te gaan. Deze mensen zijn perfect in staat om u van een duidelijk antwoord te voorzien, afgestemd op uw persoonlijke wensen en behoeften. Vraag gratis offertes aan.