Muren of gevel impregneren

Vocht baant zich spijtig genoeg maar al te vaak een weg in onze muren en gevels. Het kan hierbij voor heel wat schade zorgen en komt ook de stabiliteit van uw woning niet te goed. Er zijn echter twee methodes op de markt die op een zeer doeltreffende wijze een einde kunnen maken aan al uw vochtproblemen, namelijk muren injecteren of muren impregneren. Deze methodes hebben in het verleden al bewezen de beste remedie te vormen tegen inslaand of optrekkend vocht.

Voorbereidingswerken bij het muren injecteren en impregneren

Vooraleer men aan het eigenlijke impregneren of injecteren van de muur kan beginnen, is het belangrijk dat men een aantal voorbereidingswerken uitvoert om het gevel impregneren of injecteren zo doeltreffend en duurzaam mogelijk te maken. Een kapotte muur zal immers gaten maken in het impregnatie- en injectiewerk waardoor het inslaande of optrekkende vocht zich nog steeds een weg door uw gevel zal banen. Het herstellen van de muren alvorens het proces van muren injecteren of impregneren te starten is dus van cruciaal belang. Kapotte, gescheurde of gebarsten voegen moeten volledig worden weggehakt en vervangen worden door een nieuwe, stevige voeglaag. Ook gescheurde bakstenen ondergaan best een herstellingsbeurt voor we tot het eigenlijke impregneren of injecteren overgaan. Houd dit in het achterhoofd als u het meeste uit uw impregnatie- of injectiewerk wilt halen.

Muren injecteren: het proces

Zoals al aangegeven is de eerste stap in het proces het voorbereidende werk van het herstellen van de beschadigde gevels of muren. Vervolgens, als het om binnenmuren gaat, zal men ook de muurbedekking gaan verwijderen. Zo zullen plinten, tegels, lambrisering of bezetting allemaal verwijderd moeten worden om met impregnatie het gewenste resultaat te behalen. De dikte van de muur zal ook gemeten worden en er zal natuurlijk worden nagegaan waar zich eventuele leidingen in de muur bevinden zodat deze tijdens het borden niet beschadigd worden. Zijn al deze stappen uitgevoerd dan kan het eigenlijke muren injecteren beginnen. Er worden op regelmatige afstand gaten geboord waarin een vloeistof wordt gespoten die een barrière zal vormen tegen het opklimmende vocht. Deze vloeistof vormt een permanente bescherming en is reukloos, milieuvriendelijk en waterwerend.

Gevel impregneren: het proces

Het impregneren van muren vindt meestal plaats als het om buitenmuren gaat. Een gevel impregneren start net zoals bij het injecteren met enkele herstellende en controlerende voorbereidingsstappen. Is alles tip top in orde dan wordt al spuitend de impregnatievloeistof op de gevel aangebracht. Dit gebeurt met een lage druk. Belangrijk is hierbij om de vloeistof niet teveel te laten vernevelen, maar om ze eerder te laten vloeien zodat er druppels ontstaan en zodat er een mooie impregnatiefilm op de muur komt te liggen. Goed laten drogen en uw gevel is voor 10 à 15 jaar beschermd tegen het inslaande vocht. Na deze periode moet het procédé van gevel impregneren herhaald worden om ook de komende jaren een degelijke bescherming te kunnen bieden. Men spreekt daarom bij gevel impregneren ook wel eens over periodiek impregneren.

Vraag gratis offertes aan.