Opstijgend vocht

Het is een hel als u ermee te maken krijgt, maar er bestaan gelukkig verschillende manieren om er definitief een einde aan te maken… opstijgend vocht. Belangrijk is dat u dit vocht niet de kans geeft om verder schade te berokkenen aan zowel materiële zaken zoals kleding en meubelen die gaan beschimmelen en vergaan als aan uw fysieke gezondheid. Overmatig vocht kan leiden tot infecties, reuma en is een kweekvijver voor bacteriën. Om deze schade tot het minimum te beperken, is direct actie ondernemen de boodschap. Allereerst is het van belang dat u zeker bent dat het om optrekkend vocht gaat, vervolgens kunt u de gepaste behandeling kiezen om uw muren vochtvrij te maken. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Optrekkend vocht of niet?

Hoewel vele mensen bij vocht in de kelder meteen denken aan opstijgend vocht, is dit niet automatisch opstijgend vocht de oorzaak van alle ellende. Er kunnen zich ook andere oorzaken voordoen als de boosdoener van uw vochtproblemen. Zo kan het ook zijn dat uw vochtprobleem wordt veroorzaakt door een verkeerde opbouw van de lagen in uw keldermuur, door lekkende rioleringen of andere buizen, door overstromingen,… Als het probleem echt vocht is dat opstijgt dan kunt u dit meteen herkennen. Zo is kenmerkend voor deze vorm van vocht dat het zich over de hele lengte van de muur manifesteert. In vele gevallen ook op verschillende muren tegelijk en niet op één enkele muur. Optrekkend vocht trek zich tot ongeveer anderhalve meter hoogte in de muur. Het gaat hier niet om plekken, maar wel om een zo goed als horizontale lijn van vocht. Gaat het om vocht in buitenmuren dan zal zowel de binnen- als buitenkant van de muur met dit probleem te maken hebben.

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht is een probleem dat zeer vaak optreedt bij iets oudere gebouwen en ook heel vaak wordt opgemerkt bij bijvoorbeeld renovatieprojecten. Oude gebouwen en hun muren zijn meestal niet voorzien van lagen die het optrekkend vocht een halt toeroepen. Hierdoor kunnen vocht, maar ook zouten zonder problemen de ganse muur aantasten en ook naar andere delen van het gebouw doorvloeien.

Een professionele en doeltreffende behandeling is dan ook een echte must. Dit wordt meestal gedaan met een moderne injectietechniek. Via deze techniek wordt een milieuvriendelijk product in de met vocht te kampen muren gespoten. Het product is in feite een vorm van hars die uw muur een waterwerend karakter gaat geven zodat het vocht dat uw muren wil indringen geen kans meer maakt. Het product blijft ook een leven lang zijn nut bewijzen zodat u met een gerust hart de komende tientallen jaren tegemoet kan treden.

Een tweede manier van behandelen die iets drastischer is, maar op zijn minst even doeltreffend is, is de vernieuwing van de muurlagen. De verschillende lagen die als muurbedekking dienden, worden hierbij afgebroken en een nieuwe waterdichte laag die aan de allerstrengste waterkerende normen voldoet, wordt op de originele keldermuur aangebracht.

Vraag gratis offertes aan.