Vocht in de kelder

Vocht in kelders…een probleem dat u best nooit laat ontsporen of het zou wel eens zeer nare gevolgen kunnen hebben voor uw woning. Het is een probleem dat maar al te vaak onderschat wordt ondanks het grote aantal mensen dat met vocht in kelder te kampen heeft. Het hangt er natuurlijk ook van af waarvoor u de kelder gebruikt, als u hem al gebruikt. Is de kelder een plek die u enkel gebruikt om af en toe wat koelte op te zoeken dan kan een beetje vocht in de kelder op zich geen kwaad. Is het echter een cruciale ruimte in huis die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de opslag van goederen of zelfs dienst doet als leefruimte in de vorm van een kantoor of slaapkamer dan wordt het dringend tijd om de kelderruimte waterdicht te maken.

Factoren die de behandeling bepalen

Hoe u precies de kelder waterwerend laat maken of kan laten maken is afhankelijk van een heel aantal factoren. Afhankelijk van deze factoren wordt voor de ene of de andere methode gekozen. Belangrijk zijn onder andere de ondergrond van de kelder, de bouwmaterialen van de keldermuren, het materiaal waaruit de vloer is gefabriceerd, het persoonlijke gebruik van de kelder, de indeling van de kelderruimte, of de kelder al dan niet goed bereikbaar is en niet te vergeten het aanwezige budget natuurlijk. Zo zal een ondergrond die uit los zand bestaat een ander systeem vereisen dan bijvoorbeeld een ondergrond die opgebouwd is uit leem of klei. Ook de omgeving van de kelder is van belang voor de keuze van systeem. Vocht in kelders verwijderen, is dus geen 1-2-3 klus maar vraagt een goede analyse vooraleer van start te gaan.

Manieren om vocht in kelders aan te pakken

Vocht in kelder kan op een aantal manieren aangepakt worden. Zo kunt u kiezen om een drainagesysteem te laten plaatsen dat het water uit de grond en muren gaat onttrekken. U kunt er ook voor kiezen om de buitenkant en/of de binnenkant waterdicht te laten bezetten. Voor een perfecte waterwerende kelder die volledig gevrijwaard zal worden van vocht is de meeste effectieve bescherming echter een binnenbekuiping. Zoals de naam al aangeeft, wordt bij een binnenbekuiping als het ware een kuip gemaakt in uw kelder die alle vocht in kelders gaat tegenhouden. Bij een nieuwbouw wordt dit binnenbekuipingssysteem meestal gecombineerd met een drainagesysteem. Bij renovatieprojecten zal men enkel de binnenbekuiping toepassen.

Binnen het binnenkuiping aanbod kunnen we twee verschillende soorten onderscheiden, namelijk de stijve en de soepele kuiping. Bij de soepele kuiping gaat men vocht in kelders bestrijden met een soort van folie. Bovenop deze folie wordt vervolgens een nieuwe muur gemetseld en een nieuwe vloer aangebracht. De folie moet bedekt worden met deze bouwmaterialen om voldoende bestand te kunnen zijn tegen het doordringende vocht. Naast de soepele folie is er nog een goedkoper en gemakkelijker alternatief, namelijk de stijve bekuiping. Bij de stijve vorm tegen vocht in kelder worden er één of twee waterwerende mortellagen aangebracht. De mortellagen moeten op een schone en egale onderlaag worden aangebracht om een perfect resultaat te bekomen.

Vraag gratis offertes aan.