Vochtbestrijding in de kelder`

Vochtigheid in de kelderruimte is een zeer vaak voorkomend probleem en zal zeker niet genegeerd of niet ernstig worden genomen. Het kan immers grote schade aanbrengen aan uw huis en is bovendien ongezond voor u, als huisbewoner. U kunt het benauwd krijgen, hoofdpijn, slijm vormen en in het slechtste geval reuma ontwikkelen. Aan te raden is dan ook, zodra u vocht ontdekt in de kelderruimte, meteen tot de bestrijding ervan over te gaan.

Vochtbestrijding in de kelder: verschillende oorzaken

Vocht in de kelderruimte is zeker geen probleem dat enkel bij oude of enkel bij nieuwe huizen voorkomt. Het is soms vaak te bestrijden met goedkope en makkelijke technieken of handelingen. Niet voldoende ventileren kan bijvoorbeeld voor vochtigheid – en op termijn voor schimmels – zorgen. Of een lekkage in de waterleiding, is ook een mogelijke oorzaak voor vocht in de kelder.

Het is natuurlijk geen sprookje dat huizen met honderd en één kaarsjes achter hun naam, vaker problemen hebben met vochtigheid, en niet alleen in de kelderruimte. Bovendien vragen oudere huizen meer aandacht bij de vochtbestrijding, zeker inzake het bepalen van de oorzaak.

Oudere huizen – maar dit kan ook gebeuren bij nieuwe – hebben problemen met hygroscopische vochtigheid. Dat betekent dat de zoutkristallen die in zich in de muur hebben genesteld, het opgenomen vocht weer afgeven omdat de temperatuur verhoogd is. U herkent deze zouten aan hun pluisvormige structuur op de muur. Als oorzaak wordt aangegeven: optrekkend vocht.

Optrekkend vocht is bij 60 procent van de problemen met vocht in de kelderruimte, de oorzaak. Als het een tijdlang regent, dan kan het gebeuren dat het grondwater uw huis binnenkomt. Als uw kelderruimte nat wordt, dan betekent dit dat de capillaire werking – zuigwerking – van de materialen in uw keldermuren niet meer volstaat. Doordat waterkeringslagen ontoereikend zijn geworden of totaal afwezig ontstaan vochtproblemen.

Een oplossing is er voor elk probleem

Veelal helpt het, de kelderruimte juist te luchten. Dat betekent dat u tijdens de zomermaanden het kelderraam niet urenlang laat openstaan. Tijdens de warme maanden in het jaar is de lucht immers zeer vochtig en de instromende vochtigheid, condenseert dan makkelijk. Tijdens de wintermaanden is de lucht eerder droog en kunt u vaker luchten. Zo krijg je de kelder dan zeer snel droog.

Tegen zoutkristallen in de keldermuren helpt in de eerste plaats de injectiemethode. Hierbij worden kleine gaatje geboord in de muur waarin een vochtopslorpende materie wordt gespoten. Vervolgens zult u de muur moeten behandelen met een zout bufferende stuclaag aangezien zoutkristallen uw stuf- of pleiterwerk aantasten.

Komt het vocht uit de bodem – wat veelal het geval is – dan wordt er meteen actie gevraagd. Tot de mogelijkheden behoren: het afdichten van de buitenmuur, de muren injecteren, het toepassen van elecktro-osmose waarbij het vocht weer naar de aarde word gestuurd of de binnenmuren doorzagen en met afdekfolie scheiden.

Huiseigenaars die met succes het vochtprobleem willen bestrijden in hun kelderruimte, zullen zeker raad vragen aan een vakman die gespecialiseerd is in vochtbestrijding. Er zijn immers zaken die u ook ten harte moet nemen als u machinaal de vochtbestrijding inzet.

Vraag gratis offertes aan.