Vochtbestrijding in muren

Opstijgende vochtigheid in huismuren kan uw bouwmaterialen schaden. Om uw huis weer droog te krijgen, kunt u verschillende maatregelen ondernemen. Of er daadwerkelijk één perfecte methode is, is niet bewezen. Veelal hangt veel af van wat nu precies de oorzaak is van het vocht in uw muren.

Vele methodes voor complex probleem

Toen er nog geen sprake was van zeer moderne technieken, inzake vochtbestrijding werden vochtige muren altijd doorgezaagd. Met speciale toestellen werden muren doormidden gezaagd en werd een dichtingsfolie aangebracht tussen de 2 delen. Of machinaal werd een RVS plaat tussen de 2 stukken muur aangebracht als vochtbestrijdingsmethode. Deze methode wordt vandaag ook nog toegepast maar vergt natuurlijk altijd een vakman die de situatie goed inschat. Als u immers RVS platen machinaal wilt aanbrengen, moet u rekening houden met de stabiliteit van de wanden.

Een twee manier om het vocht in de uw muren te bestrijden, is de injectiemethode. Hier worden op kleine afstand van elkaar, kleine gaatjes in de muur geboord en waterafstotend of dichtend middel ingespoten. Let wel op: zijn uw muren meer dan 50 procent vochtig, dan zijn de geïnjecteerde middelen niet krachtig genoeg omdat de reeds met water gevulde poriën zich dan niet nog met meer vocht laten vullen. Een muur die goed geïnjecteerd is, blijft tot 15 jaar droog.

Een andere vochtbestrijdingsmethode is de elektro-osmose. Hier wordt met behulp van een tot stand gebracht elektrisch veld de richting van het vocht veranderd. Met andere woorden het opstijgend vocht wordt terug gestuurd naar de aarde. Deze methode is zeer omstreden. In de theorie is het perfect mogelijk. In de praktijk laat het soms echter te wensen over.

Er zijn ook kastjes die elektromagnetische stralen uitstralen op de markt die elke huisbezitter in de kamer zou kunnen stellen. Ze zouden dan het vocht bestrijden via de theorie van de elektro-osmose. Deze methode zou niet succesvol zijn.

Minder technisch zijn de vochtbestrijdingsmethoden waarbij een drainage wordt geïntegreerd tussen de muren of de buitenmuren worden afgedicht. Een drainage aanbrengen is echter zeer omslachtig bij oudere gebouwen en bij het afdichten van de buitenmuren waarschuwen experten voor het volgende: als u de buitenmuren afdicht, dan kan de schade soms enkel groter worden. U kunt niet eenvoudig weg een muur afdichten zonder hem bijvoorbeeld eerst uit te drogen. Het aanwezige vocht stijgt dan immers, na het afdichten, gewoon een stuk hoger en zal daar misschien nog meer schade aanrichten.

Vochtbestrijding vraagt deskundige raad

Voor u zich zorgen maakt over de vochtbestrijding van uw muren, is het zeker belangrijk de raad van een expert te vragen. Alleen een vakman herkent de oorzaken en kan beoordelen welke methode zinvol en betaalbaar is. Want soms vraagt een vochtprobleem in huis geen grote en dure oplossingen.

Condensatievocht bijvoorbeeld is een vaak voorkomend probleem bij oudere huizen. Op termijn zorgt het voor schimmels en bijhorende onfrisse geuren. In dit geval kunt u deze onaangenaamheid goedkoop oplossen door goed te ventileren. Door simpelweg af en toe te luchten of een ventilator te kopen, bent u in een wip klaar met dit vochtprobleem.

Vraag gratis offertes aan.