Vochtbestrijding kruipruimte

Door sterke neerslag komt het steeds vaker tot overbelasting van het rioolsysteem. Straten staan blank, dakgoten lopen over en natte kruipruimtes zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke gevolgen. Omdat sterke neerslag als maar vaker voorkomt, is het dan ook aan te raden uw huis aan te passen aan deze grillen.

Vooral kelders en kruipruimtes zijn zeer gevoelig aan vochtigheid. In de meeste gevallen gaat het slechts om weinig vochtigheid of nattigheid die wordt gevormd, maar ook die kleine hoeveelheden kunnen voor grote problemen zorgen.

Kruipruimtes zorgen vaak voor vochtproblemen

Kruipruimtes komen vaak voor in Nederland. Het is een ruimte die zich bevindt net onder de begane vloer en veelal niet hoger is dan 90 centimeter. Zo’n kruipruimte is bijzonder praktisch omdat er het leidingwerk – gas, stroom, water – mee wordt verstopt. Bij lekkages kunt u er ook snel weer bij als enig reparatiewerk moet gebeuren.

Vroeger werd er niet zoveel aandacht besteed aan deze kruipruimtes. Bij oudere huizen zijn ze dan ook zeker niet bestand tegen elke vorm van vocht. Kruipruimtes waarbij de muren zijn afgedicht of de bodem geïsoleerd, ziet u vooral bij nieuwere huizen.

Nochtans is een droge kruipruimte van groot belang. Doordat een kruipruimte zich meteen onder de bodem van uw huis bevindt, kan het indirect de temperatuur en de vochtigheid in uw huis beïnvloeden, voor gezondheidsproblemen zorgen en de bouwmaterialen waaruit uw huis bestaat aantasten.
Het vocht bestrijden in uw kruipruimte doet u het best in overleg met een vakman. Er zijn immers verschillende methodes en middelen op de markt inzake vochtbestrijding die u kunnen helpen bij het bestrijden of voorkomen van vocht. Om echter doeltreffend aan de slag te gaan, is het nodig te weten vanwaar het vocht precies komt.

Vochtbestrijding is complexe zaak

Er is sprake van twee soorten vocht: opstijgend en zakkend. Opstijgend vocht duidt op vocht dat uit de bodem komt. Metselwerk zuigt zich vol met vocht en houdt dit vast, waardoor na een tijdje schimmel gaat optreden. Zakkend vocht komt via spleten in de muren naar binnen.
Om opstijgend vocht te bestrijden kunt u de muren behandelen waardoor het zich opwaarts bewegende water niet meer verder kan trekken. Dit kunt u verwezenlijken door een afdichtfolie in de muur aan te brengen of de muur te injecteren met vochtafstotende middelen. Let wel op dat u dan eerst de draagkracht en de staat van de muur checkt. Verder kunt u ook een nieuwe bodem in de kruipruimte voorzien. Met een laag zand van 30 centimeter houdt u vocht tegen maar verkleint u ook uw kruipruimte.

Wanneer u problemen hebt met zakkend water, is het aan te raden het metselwerk na te kijken op gaten of scheuren. Vervolgens kunt u de muren impregneren of kunt u zowel de bodem, de muren als de onderkant van de begane vloer isoleren met een folie. Door deze vochtbestrijdende methodes toe te passen kunt u op beide oren slapen: het vocht in uw kruipruimte zal wegblijven en het comfort in uw huis zal gevoelig toenemen.

Vraag gratis offertes aan.