Vochtproblemen

Het grootste probleem waarmee zowel nieuwbouw- als oudere huizen meet te kampen hebben, is zonder twijfel vochtproblemen. Vocht kan in verschillende vormen toeslaan als damp of als water. Hierbij is het dikwijls zeer moeilijk om te achterhalen waar het vocht nu precies vandaan komt. Toch is het belangrijk dat we de oorzaak vinden want vocht is ook een vervoermiddel voor bacteriën, schimmels, zouten en vele ander schadelijke stoffen. Water gaat bovendien ook stoffen oplossen waardoor er onherstelbare schade kan optreden. Tijd om de problemen dus aan te pakken!

Vochtproblemen en hun gevolgen

Als u te kampen hebt met vochtproblemen in huis kan dit tot heel wat nare gevolgen leiden. Gevolgen die uw welzijn en gezondheid serieus in het gedrang kunnen brengen. Negatieve effecten die te allen tijde moeten vermeden worden. Een allereerste logische gevolg van een te hoge vochtigheidsgraad is de vorming van schimmel. Schimmels zijn in feite kleine paddestoeltjes die in een razend tempo zichzelf verspreiden en zich geweldig thuis voelen op plekken waar het lekker warm en vochtig is. Schimmels zijn de aanleiding van ademhalingsproblemen en heel wat mogelijke allergieën. Schimmels moeten dan ook bestreden worden.

Vochtproblemen gaan ook ten nadele van de gezondheid in het algemeen. Mensen gaat veel vatbaarder zijn voor ziektes zoals reuma, verkoudheden en andere ademhalingsproblemen. Is men ziek dan zal het op een vochtige plek ook veel langer duren vooraleer men hersteld zal zijn omdat vocht een kweekvijver voor bacteriën is en omdat de weerstand van het lichaam ook negatief wordt beïnvloedt door een hoge vochtigheidsgraad. Vocht trekt bovendien niet alleen schimmels aan, maar ook verschillende soorten van ongedierte. Dieren die schade toebrengen zoals de kakkerlak, wormen, torren tot muizen en ratten. Hierbij gaat het ongedierte niet alleen schade toebrengen aan materialen, maar is de kans ook groot dat ze ziektekiemen met zich meedragen.

Ten slotte zorgen vochtproblemen ook voor een hogere energiefactuur. Muren en vloeren die door vocht zijn aangetast, gaan immers hun isolerende karakter verliezen waardoor de factuur al gauw tientallen tot enkele honderden Euro’s hoger kan oplopen.

Vochtproblemen behandelen

Er zijn heel wat manieren om een einde te maken aan uw vochtprobleem. Afhankelijk van de plek, de graad van de problemen, de ondergrond en nog een aantal zaken wordt de gepaste bestrijdingsmethode gekozen. Hier alvast enkele van de meeste gebruikte methodes om vocht terug te dringen. Het laten plaatsen van vochtwering of vochtisolatie (horizontaal of verticaal), het kiezen voor bekuiping van uw kelder, het installeren van kruipkelder isolatie, het toepassen van de injectietechniek, kiezen voor impregnatie, het repareren van beton, gescheurde voegen of gebarsten vloeren en muren en simpelweg de ventilatie van de desbetreffende ruimte vergroten.

Actie ondernemen

Als u het slachtoffer bent van een vochtprobleem is het dus alle hens aan dek om hier een einde aan te maken. Het wordt tijd om actie te ondernemen in het belang van uw woning, uw gezondheid en uw portefeuille. Verschillende doeltreffende vochtwerende methodes kunnen u hierbij zeker een handje helpen. Aarzel dan ook niet om indien nodig professionele hulp in te roepen om die vreselijke vochtproblemen eindelijk uit de wereld te helpen.

Vraag gratis offertes aan.