Vochtwering kelder
Een vochtige kelder is een onaangenaam iets, niet alleen voor u, maar ook voor de goederen die u er misschien in opslaat. Bovendien kan de schimmel die zich vormt op de natte keldermuren voor pregnante geuren in de rest van het huis. Een goed onderhouden kelder verhoogt het comfort in uw huis omdat uw kelder een isolerende functie heeft naar uw woonruimtes toe. Spijtig genoeg maakt vocht ook via deze ruimte het vaakst en minst onopgemerkt zijn intrede. Problemen die het vaakst ontstaan zijn condensvorming, opstijgend vocht en vochtdoorslag door verouderde wanden.
Meest voorkomende probleem: condensatievochtigheid
Het meest voorkomende probleem bij een vochtige kelder, heeft te maken met het condensatieprincipe of het feit dat water in de lucht condenseert. Het principe is eigenlijk zeer eenvoudig: hoe warmer de lucht, hoe meer water hij kan opnemen, hoe kouder, hoe minder water wordt opgenomen. Concreet betekent dit dat de luchtvochtigheid zal condenseren bij koude objecten.
U kent dit gegeven uit het dagdagelijkse leven. U haalt een gekoeld flesjes bier uit de koelkast en stelt het op een tafel in de zon. Reeds na enkele minuten condenseert de luchtvochtigheid en uw flesje voelt nat aan. Hetzelfde gebeurt er in uw kelder als u hem tijdens de zomermaanden voortdurend lucht.
Een voorbeeld: de buitentemperatuur is 25°C en de luchtvochtigheid 80%. In een kubieke meter steekt dan 18,5 gram water. Als die lucht nu in de kelder binnenkomt, wordt ze tot ongeveer 18°C afgekoeld. De lucht kan dus bij deze temperatuur 3,1 gram minder water vasthouden. Dit teveel aan water condenseert aan de keldermuren. Doordat de kelder de ganse dag kouder is dan de buitenlucht tijdens de zomer, worden de muren steeds natter. De kelder wordt dus vochtiger en beschimmelt.
Totale vochtwering in de kelderruimte
Merkt u echter dat condensatievochtigheid niet het probleem is in uw kelder, maar u echt water in uw kelder staan hebt, dan zal dit een klus zijn die iets meer budget, tijd en voorbereiding vraagt. Veelal hebben vooral oudere huizen daarmee af te rekenen, omdat daar de kans groter is dat de bouwmaterialen van uw kelderruimte niet meer zo waterbestendig zijn als voordien, de grondwaterdruk toegenomen is in de voorbije jaren en het materiaal dus onaangepast.
Men kan stellen dat er dan 3 mogelijke pistes zijn om de vochtwering in uw kelder aan te pakken: ten eerste kunt u afwateringssystemen laten installeren die het overtollige water zullen afvoeren of ten tweede kunt u ervoor kiezen uw kelder aan de binnen- en/of buitenkant waterdicht te laten bezetten. De beste – en omvangrijkste – oplossing bij vochtwering is echter de binnenbekuiping.
Bij binnenbekuiping wordt een soepele of stijve kuip aangebracht in de kelder. Een soepele bekuiping bestaat uit een soort folie die verstevigd wordt met metselwerk. Bij een stijve bekuiping wordt vochtwereld pleisterwerk aangebracht aan de binnenwand van de kelderruimte.
Voor u zelf aan de slag gaat, is het bijzonder aan te raden eerst een vakman te contacteren die de precieze oorzaak van het vochtprobleem in uw kelderruimte vaststelt en zich specialiseerde in vochtwering. Hij ziet misschien ook nog andere zaken waarmee u rekening zult moeten houden, zoals bijvoorbeeld verzwakte muren, over het hoofd geziene lekkages enzovoort.