Vochtwering kruipruimte
In vele woningen is een kruipruimte voorzien onder de vloer. Deze zijn heel praktisch omdat ze een soort opslagkamertje zijn voor elektriciteit-, water- en gasleidingen. Met dit klein kamertje kunt u tijdens en na de bouwwerken nog steeds makkelijk bij deze leidingen. Een kruipruimte loopt meestal onder de gehele woning en is niet hoger dan 90 centimeter. Naast het feit dat zo’n ruimte zeer praktisch is om bij uw leidingwerk te komen, heeft het ook een isolerende functie. Het zorgt er immers voor dat de begane grond niet in direct contact staat met de fundamenten.
Vocht in de kruipruimte: belangrijk is juiste diagnose
Wanneer u opmerkt dat u vochtproblemen hebt in uw huis, dan denkt u wellicht niet meteen aan een vochtige kruipruimte. Het is echter niet onlogisch dat deze kruipruimte de oorzaak is van onder andere koude vloeren, opstijgend vocht, vochtige en kille muren en in een later stadium: schimmel. Aan de basis ligt welke vorm van vocht dan ook.
Waar het vocht echter vandaan komt, is een heel ander vraagstuk. Elke vorm van vocht kan een andere oorzaak hebben of een combinatie van oorzaken aan de basis hebben. Er moet sowieso een onderscheid gemaakt worden tussen opstijgend water dat uit de bodem komt of via de funderingen – en zakkend water dat in de fundering trekt en via openingen in de muren is binnengedrongen.
Wat precies de oorzaak is van vocht in uw kruipruimte , laat u het beste vaststellen door een vakman. Soms lijkt de oorzaak wel voor de hand liggend maar is ze dat niet. Hij of zij kan u dan verder informeren over vochtwerende oplossingen die doeltreffend zijn voor uw specifieke situatie.
Om vocht te weren in een kruipruimte, worden vaak één of meerdere van volgende methodes toegepast:
- Bodemafsluiting:
Bij bodemafsluiting wordt op de bodem van de kruipruimte een laag zand of schelpen aangebracht van ongeveer 30 centimeter dik. Deze laag drukt dan het water weg maar zorgt er ook voor dat uw kruipruimte behoorlijk kleiner wordt. Deze methode kan enkel worden toegepast wanneer het vocht uit de bodem opstijgt. - Vloerisolatie:
U hebt dan de keuze de bodem van de kruipruimte te isoleren of de onderkant van de vloer. Hou vooral in het oog dat zulke karweien de kruipruimte verkleinen.
Addertje onder het gras?
Een vaak over het hoofd geziene oorzaak voor vocht in de kruipruimte is het gebrek aan ventilatie. Vochtwering in de kruipruimte begint met een goede circulatie. Als de roosters verstopt zijn, is het aan te raden ze vrij te maken. Wie te dicht bij de straat woont, kan S-vormige ventilatiebuizen voorzien.
Wie zijn kruipruimte goed isoleert, merkt dat meteen. De vloerisolatie zorgt ervoor dat de vloer droger blijft en er zich geen schimmels en huismijt ontwikkelen. Eveneens bestrijdt het andere insecten zoals muggen en slakken. Bovendien verhoogt een droge vloer het wooncomfort en drukt uw energiekosten. Een goed geïsoleerde kruipruimte is dus van groot belang voor uw huis en uzelf.