Vochtwering muren

Een huis heeft eigenlijk altijd natte voeten: het staat immers op de aarde en die slorpt water op bij elke regenbui. Het metselwerk moet dus goed worden beschermd, zodat het niet al te vochtig wordt. Teveel vochtigheid in muren en ruimtes kan immers gevaarlijk zijn voor het gebouw en de mensen die erin wonen. Zeker wanneer zich schimmels vormen op de muren.

De muur als spons

De capillaire – zuigende – werking van muren ziet men voornamelijk bij oudere huizen. Wanneer metselwerk dat in contact komt met de aarde, niet voldoende afgedicht is, kan water, zoals bij een spons, worden opgenomen. Door haarfijne buisjes, de capillairen, wordt het water opgezogen en enkele meters boven de bouwgrens gebunkerd in de muurwand. Vochtigheid kan ook door de druk in de muur komen. Bijvoorbeeld bij huizen die op een bergflank worden gebouwd, gebeurt dat vaak. De grondwaterspiegel neemt dan toe.

Vochtige muren is ook het resultaat van het chemisch reageren van verschillende materialen die op die manier water aantrekken. Installaties die niet correct functioneren – kapotte leidingen – opspattend water, regen en condensatie zijn andere oorzaken voor vocht in huis. Condensatievochtigheid ontstaat bijvoorbeeld door slecht te luchten of door teveel isolatie.

Vele oplossingen voor het weren van vocht uit muren

Vochtige muren leiden ertoe dat er veel warmte verloren gaat door een afname van de isolerende rol, maar ook tot muurspleten en gezondheidsproblemen van de mensen die in de ruimtes wonen. De chemische of organische substanties, zoals schimmels, kunnen voor hoofdpijn, misselijkheid en ademnood lijden.

Wanneer u vocht in de muren vaststelt, dan is het aan te raden meteen actie te ondernemen. Vraag daarbij zeker raad aan een deskundige inzake vochtwering. Er zijn immers verschillende mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Alleen al voor capillaire vochtigheid bestaan er vele oplossingen: de muren kunnen met een droger gedroogd worden en door een folie waterdicht gemaakt worden of met injecties gedicht worden. Dan bestaan er ook vochtwerende methodes die met elektrische velden werken of andere, die op oude wijsheden een beroep doen. Dezen gebruiken dan brioresonanties. Soms volstaat echter een goeie drainage en afdichting.

Onaangename schimmels

Zeer onsmakelijk en schadelijk zijn schimmel. Zodat ze zich kunnen vormen, hebben ze 2 zaken nodig: organische massa – in een gebouw met tapijten, hout, kunststof en stof zeker voorhanden – en vochtigheid. Ideaal voor de vorming van schimmels is een luchtvochtigheid vanaf 80 procent en een temperatuur van 20°C.

Schimmels ontstaan, net als bij muurvochtigheid, door een te hoge vochtigheid. Veelal gaat muurvochtigheid ook vooraf aan schimmelvorming. Preventief kunt u de volgende dingen in het oog houden. Ligt de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent en is de temperatuur ongeveer rond de 20°C en in de slaapkamer rond 17°C, dan is schimmelvorming geringer. Als u ook twee- tot driemaal per dag lucht, afzuigkappen gebruikt, na het douchen lucht en beschimmelde potgrond verwijderd is de kans op schimmelvorming meer dan gering.

Als u echter gelooft dat de schimmels zich in die mate hebben gevormd, dat kleine stappen niets meer opbrengen, dan vraagt u een vakman die zich specialiseerde in vochtwering. Het is vaak gunstiger professionele hulp te krijgen dan jarenlang zelf te knutselen aan het probleem.

Vraag gratis offertes aan.