Vochtwering

Vochtwering vormt een cruciaal onderdeel van uw woning. Na de stabiliteit is het misschien wel het belangrijkste onderdeel van de woning. Ondanks het grote belang dat aan vochtwering moet gehecht worden, zien we toch dat nog altijd veel mensen met vochtproblemen kampen. Het mag dus een magere troost zijn, maar u bent zeker en vast niet de enige en waarschijnlijk ook niet de laatste. Een klein foutje in de constructie of een kleine onoplettendheid kan ervoor zorgen dat de aanwezige vochtwering niet zijn werk doet zoals ze zou moeten doen. Bij oudere huizen zien we bovendien heel dikwijls dat er zo goed als geen of slechts een beperkte vochtwerende infrastructuur aanwezig is.

Voor meer en specifiekere informatie hebben we een aantal aanvullende onderwerpen mbt vochtwering beschreven:

  1. Vochtwering muren
  2. Vochtwering kelder
  3. Vochtwering kruipruimte

De verschillende vochtwering methodes op een rijtje
Gelukkig bestaan er verschillende vochtwering methodes en processen om definitief een einde te maken aan uw vochtproblemen. Voor welke vochtwerende methode uiteindelijk gekozen zal worden, is afhankelijk van onder andere de plaats van het probleem, de oorzaken, het aanwezige budget, de ligging en de graad van problemen. Om u een idee te geven van de meest voorkomende vochtwerende behandelingen zetten we ze even voor u op een rijtje.

Waterkerende folie

Om te beginnen is er de waterkerende folie. De waterkerende folie gaat, zoals de naam zelf al aangeeft, via een folie het water de weg versperren. Deze methode wordt vooral toegepast als het om opstijgend vocht gaat. De folie wordt net boven het zogenaamde maaiveld geïnstalleerd zodat vermeden wordt dat vocht nog hoger kan doordringen in uw muren of gevels. De methode wordt meestal wel alleen gebruikt in nieuwbouwwoningen. Het is in principe perfect mogelijk om deze methode ook in oudere woningen te gaan gebruiken, maar dan zal er heel wat breek- en kapwerk aan te pas komen en loopt het kostenplaatje al gauw zeer hoog op. De ideale vochtwering dus voor nieuwe gebouwen.

Injectiemethode

vochtwering injectieVervolgens is er natuurlijk ook de injectiemethode die we zeker niet mogen vergeten en veelvuldig wordt gebruikt als vochtwering. Bij de injectiemethode wordt een vloeistof in de muren gespoten die het vocht gaat tegenhouden zodat de muren kunnen drogen. Er worden hiervoor op regelmatige afstand gaten geboord waarin dan de vloeistof naderhand gespoten wordt. Deze methodes is zeer in trek bij personen die over een oudere woning beschikken en kan zowel toegepast worden voor buiten- als voor binnenmuren.

Impregnatie

Ook voor doorslaand vocht, vocht dat veroorzaakt wordt door regen, hagel of sneeuw, is er een specifieke behandelingsmethode op de markt, namelijk impregnatie. Bij de impregnatie methode wordt de muur bespoten met een waterdichte vloeistof die als een folie de muur gaat beschermen. Het uitzicht zelf van uw gevel zal niet veranderen, enkel de waterdichtheid.

Ventilatie

Ten slotte is er ook nog het veel voorkomende condensatievocht. Condensatievocht kan voor heel wat problemen zorgen omdat het de oorzaak is van schimmels, bacteriën, … De beste vochtwering voor deze vorm van vochtprobleem is ventilatie. Een woning of ruimte die niet voldoende geventileerd wordt, zal in ieder geval na verloop van tijd last krijgen van condensatievocht. Installeer dus een ventilator of zet de ramen regelmatig even open om dit vochtprobleem te vermijden.

Vraag gratis offertes aan.